
Arrangørene, her ved prosjektleder fra Vestfold fylkeskommune Vigdis Gjelstad Jakobsen, samlet bibliotekmedarbeider fra hele landet til konferansen Mission (im)possible (?)!, om bibliotekenes omdømme, merkevare og markedsføring.
Bibliotekenes arbeid med å bli synlig for nye målgrupper, ivareta et godt omdømme, tilpasse seg en ny framtid med bakgrunn i ny biblioteklov og eventuelle konsekvenser av en framtidig kommunesammenslåing sto i søkelyset under konferansen Mission (im)possible (?)! i Tønsberg. Over halvannen dag fikk de om lag 160 bibliotekmedarbeiderne belyst temaet fra flere sider, i et tettpakket program med 10 foredragsholdere.
Økt kunnskap
– Bibliotekene har et godt omdømme, det vet vi fra nasjonale undersøkelser, likevel er det mange som ikke kjenner til hva bibliotekene tilbyr. Derfor er målet for konferansen å heve kunnskapsnivået og å dele erfaringer på områder som har med synliggjøring og markedsføring å gjøre, og jeg er overbevist om at det blir inspirerende dager, sa fylkesordfører i Vestfold Per-Eivind Johansen under åpningen hvor han ble presentert av fylkets kulturdirektør Arild Moen.
Merkevare bibliotek
Fylkesbiblioteket og folkebibliotekene i Vestfold har under paraplyen Vestfoldbibliotekene i flere år jobbet med bibliotek som merkevare. Felles markedsføringskampanjer over en treårsperiode har bidratt til å oppfylle målsetningen om økt aktivitet og deltakelse i bibliotekene. I perioden 2010–2013 økte publikumsbesøket på arrangementer med 87 prosent. Totalt deltok 28 744 personer på arrangementer i bibliotekenes regi. Også fylkesbibliotekene i Østfold, Aust- og Vest-Agder har arbeidet i ulike sammenhenger med synliggjøring og kampanjer i sine bibliotek, og dette var bakteppe for konferansen i regi av de fire fylkesbibliotekene.
Lærevillig publikum
Når bibliotekpublikum i Vestfold blir spurt om hvilke ord de forbinder med bibliotek, er «kunnskap, informasjon og læring» de tre som topper listen. På spørsmål om motivasjon for å delta, er «å lære noe nytt» hovedmålsetningen for 90 prosent av de spurte. Gjennom målinger og evalueringer har bibliotekene i fylket fått tilgang til viktig informasjon om brukernes atferd, hvem som deltar på arrangementer og hvilke kanaler de bruker for å holde seg informert om bibliotekenes aktiviteter. Sluttrapporten for merkevareprosjektet Vestfoldbibliotekene ble presentert av høgskolelektor i markedsføring og strategi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold Birgit Andrine Apenes Solem og høgskolelektor i sosiologi Sigrunn Tvedten.
Alle må bidra
Nina Helene Ronæs som underviser i tjenestemarkedsføring og markedsføringsledelse ved BI, hadde mange gode råd til de bibliotekansatte. I konkurranse med andre fritidsaktiviteter, må bibliotekene være tydelige på hva de har å tilby, og for hvem.
– Samarbeid er viktig for å se hele bildet. Du er biblioteket, og du er også budskapet, sa Ronæs og understreket hvor viktig innsatsen fra hver enkelt er i alle sammenhenger for å ivareta bibliotekenes omdømme og innholdet i bibliotek-tilbudet.
Tenke nytt
Den danske trendforskeren Jakob Søndergaard, har 16 års erfaring fra arbeidsfeltet. Hans budskap var at bibliotekene må ta vare på det ikke-kommersielle samtidig som de må tilpasse seg en mer kommersiell framtid.
– Hva skal vi med bibliotekene når Google har svar på alt? var det retoriske spørsmålet Søndergaard stilte. Ifølge trendforskeren vil det for bibliotekene i framtiden være viktig å tenke at det skal være enkelt og lett å benytte seg av deres tjenester.
– Tid er vår største mangelvare, og dette vil bli enda mer aktuelt fremover. For ikke å kaste den bort, vil vi kun bruke tid på det som virker, og bibliotek gir mening, sa Søndergaard og presenterte begrepet «Biblioteket som kunnskapssamfunnets intellektuelle infrastruktur» for en lydhør forsamling.