Synlige og populære bibliotek

Arrangørene, her ved prosjektleder fra Vestfold fylkesbibliotek Vigdis Gjelstad Jakobsen, kunne glede seg over å ha samlet bibliotekmedarbeidere fra hele landet.

Arrangørene, her ved prosjektleder fra Vestfold fylkeskommune Vigdis Gjelstad Jakobsen, samlet bibliotekmedarbeider fra hele landet til konferansen Mission (im)possible (?)!, om bibliotekenes omdømme, merkevare og markedsføring.

Bibliotekenes arbeid med å bli synlig for nye målgrupper, ivareta et godt omdømme, tilpasse seg en ny framtid med bakgrunn i ny biblioteklov og eventuelle konsekvenser av en framtidig kommunesammenslåing sto i søkelyset under konferansen Mission (im)possible (?)! i Tønsberg. Over halvannen dag fikk de om lag 160 bibliotekmedarbeiderne belyst temaet fra flere sider, i et tettpakket program med 10 foredragsholdere.

Økt kunnskap
– Bibliotekene har et godt omdømme, det vet vi fra nasjonale undersøkelser, likevel er det mange som ikke kjenner til hva bibliotekene tilbyr. Derfor er målet for konferansen å heve kunnskapsnivået og å dele erfaringer på områder som har med synliggjøring og markedsføring å gjøre, og jeg er overbevist om at det blir inspirerende dager, sa fylkesordfører i Vestfold Per-Eivind Johansen under åpningen hvor han ble presentert av fylkets kulturdirektør Arild Moen.

Merkevare bibliotek
Fylkesbiblioteket og folkebibliotekene i Vestfold har under paraplyen Vestfoldbibliotekene i flere år jobbet med bibliotek som merkevare. Felles markedsføringskampanjer over en treårsperiode har bidratt til å oppfylle målsetningen om økt aktivitet og deltakelse i bibliotekene. I perioden 2010–2013 økte publikumsbesøket på arrangementer med 87 prosent. Totalt deltok 28 744 personer på arrangementer i bibliotekenes regi. Også fylkesbibliotekene i Østfold, Aust- og Vest-Agder har arbeidet i ulike sammenhenger med synliggjøring og kampanjer i sine bibliotek, og dette var bakteppe for konferansen i regi av de fire fylkesbibliotekene.

Lærevillig publikum
Når bibliotekpublikum i Vestfold blir spurt om hvilke ord de forbinder med bibliotek, er «kunnskap, informasjon og læring» de tre som topper listen. På spørsmål om motivasjon for å delta, er «å lære noe nytt» hovedmålsetningen for 90 prosent av de spurte. Gjennom målinger og evalueringer har bibliotekene i fylket fått tilgang til viktig informasjon om brukernes atferd, hvem som deltar på arrangementer og hvilke kanaler de bruker for å holde seg informert om bibliotekenes aktiviteter. Sluttrapporten for merkevareprosjektet Vestfoldbibliotekene ble presentert av høgskolelektor i markedsføring og strategi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold Birgit Andrine Apenes Solem og høgskolelektor i sosiologi Sigrunn Tvedten.

Alle må bidra
Nina Helene Ronæs som underviser i tjenestemarkedsføring og markedsføringsledelse ved BI, hadde mange gode råd til de bibliotekansatte. I konkurranse med andre fritidsaktiviteter, må bibliotekene være tydelige på hva de har å tilby, og for hvem.

– Samarbeid er viktig for å se hele bildet. Du er biblioteket, og du er også budskapet, sa Ronæs og understreket hvor viktig innsatsen fra hver enkelt er i alle sammenhenger for å ivareta bibliotekenes omdømme og innholdet i bibliotek-tilbudet.

Tenke nytt
Den danske trendforskeren Jakob Søndergaard, har 16 års erfaring fra arbeidsfeltet. Hans budskap var at bibliotekene må ta vare på det ikke-kommersielle samtidig som de må tilpasse seg en mer kommersiell framtid.

– Hva skal vi med bibliotekene når Google har svar på alt? var det retoriske spørsmålet Søndergaard stilte. Ifølge trendforskeren vil det for bibliotekene i framtiden være viktig å tenke at det skal være enkelt og lett å benytte seg av deres tjenester.

– Tid er vår største mangelvare, og dette vil bli enda mer aktuelt fremover. For ikke å kaste den bort, vil vi kun bruke tid på det som virker, og bibliotek gir mening, sa Søndergaard og presenterte begrepet «Biblioteket som kunnskapssamfunnets intellektuelle infrastruktur» for en lydhør forsamling.

Konferanseprogram Mi

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Arrangementer, Vestfoldbibliotekene. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s