Hør biblioteksjefen i Sande: Brit Døvle Larssen

Brit Døvle Larssen - foto Lena Malnes Foto: Lena Malnes

– Hvilken bok vil du anbefale akkurat nå?

Siden jeg nettopp har jobbet med kulturfondbøkene får det bli ”Drammens rekordbok” av Ingvild Schade – veldig morsom for oss som liker litt absurd humor!

Og Lars Petter Sveens: ”Guds barn”, en gripende beretning der forfatteren har hentet tema og inspirasjon fra bibelfortellingene. Men viktig å presisere at du absolutt ikke trenger å være religiøs for å ha glede av den! Men en sans for historiske romaner blir vel ikke feil…

..og da ser jeg at jeg har valgt en bok fra hver av mine to favorittgenre: Morsomme bøker og historiske romaner… Flaks! 

– Hva er din aller første leseopplevelse?

Jeg var heldig og vokste opp i et hjem med mange bøker. Det ble tidlig lest for meg, og to bildebøker jeg husker godt – i hvert fall av utseende, er Louise Fatios: ”Den glade løven” og ”Den glade løven brøler”. De må vi ha lånt på Horten bibliotek, selv om jeg ikke kan huske at vi var der så ofte. (men (god)lukten fra biblioteket og bøkene over husmorskolen i Storgata kan jeg fornemme den dag i dag!)

Deretter var jeg nesten altetende. Egner, Lindgren (det er vel ikke for ingenting at jeg heter Pippi!), Zwilgmeyer, Hopp og Hamre – det gikk ned på høykant. Den første og hittil største bokgaven jeg har fått var en serie på fire store, fargerike, ganske glorete bind som het Disneyland. De ble lest i filler, faktisk.

– Hva er best ved å være biblioteksjef?

Alle de fine, flinke og inspirerende kollegaene mine! Kreative, ivrige og initiativrike. Genuint opptatt av brukerne våre, og finner på så mye morsomt og hyggelig for dem. Enten det er kreative utstillinger, inspirerende litteraturformidling eller som det jeg lørdag før påske kunne lese fra Sande bibliotek på Facebook:

Vi vil ønske alle en riktig GOD PÅSKE! Har du tid til en tur innom biblioteket i dag, serverer vi hjemmebakst med kaffe eller saft til!”

Dette var verken avtalt, diskutert eller problematisert – det ble bare gjort, – av en som hadde lyst til å gjøre det. Sånt er jo bare kjempehyggelig. Det er en glede å få lov til å utvikle biblioteket videre sammen med dem. 

– Hva er det mest spennende som skjer i ditt bibliotek nå?

Akkurat nå er vi inne i avslutningen av prosjektet vårt ”Snakk på tvers i Sande”, hvor vi har invitert publikum til samtaler i biblioteket. Temaene har vært mange og ulike, og vi har kunnet høste mange erfaringer.

Kommunereformen er også mer enn spennende her i Sande. Retningsvalgene er flere: a) En sammenslåing med Hof, Re og Holmestrand, b) en sammenslåing med Drammen eller c) fortsette videre alene. Det hele skal avgjøres ved folkeavstemming i september.

Bibliotekets framtid vil være avhengig av valgresultatet.

– Hva må til for det perfekte bibliotekbesøket?

For min egen del, må jeg finne noe som inspirerer. Helst rett innenfor døren, men også at jeg får nye opplevelser innover i lokalet. Samtidig må rommet være oversiktlig og ha en ro over seg som inngir en lyst til å bli værende og lyst til å låne. Og bare for å presisere: med ro mener jeg slett ikke stille. Det må gjerne syde av liv og leven, men det er viktig å kunne finne et godt sted å sette seg ned med seg og sitt.

Et godt tjenestetilbud, kompetente ansatte med god serviceinnstilling og som er tilgjengelige, tar jeg som en selvfølge.

– Hvilket bibliotek vil du helst besøke for å hente inspirasjon til din egen arbeidsplass?

En gang hvert år stenger vi biblioteket i Sande slik at vi alle kan dra på studietur. Vi trenger ikke dra langt for å bli inspirert. Vi har vært i Sandefjord og Stokke, det flerspråklige bibliotek og på Nesodden og i år gikk turen til Re og Moss. Vi lærer noe nytt over alt. Kanskje ikke de store, omveltende tingene, men det er mye inspirasjon og hente i det hverdagslige også. 

– Hvordan ser ditt bibliotek ut om 10 år?

Det vil avhenge av den kommende kommunereformen. Det kan bli et spennende og fruktbart samarbeid med Holmestrand, Hof og Re, eller det kan bli noe helt annet. Uansett: Sandes befolkning fortjener et godt bibliotektilbud, og den gode møteplassen biblioteket er i Sande sentrum.

– Hvilken biblioteksjef vil du gjerne invitere til denne spalten neste gang?

Jeg er spent på hva den gode naboen i vest tenker – Trine i Hof – hermed utfordret.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Boktips. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s