Hør biblioteksjefen i Holmestrand: Richard Madsen

RichardMadsen– Hvilken bok vil du anbefale akkurat nå?

I høst var jeg så heldig å vinne ei stor kasse med bøker fra Bokvennen forlag med deres bøker fra 2014. Jeg har brukt vinteren til å pløye med gjennom det meste i den kassa. Og flesteparten av titlene og forfatterne var helt ukjente for meg.

Det var absolutt en spennende opplevelse og jeg kan anbefale de aller fleste av de bøkene. I det hele tatt kan jeg anbefale å gå utenom den smale allfarvei innenfor dagens sterkt markedsførte hovedstrøm av bøker.

– Hva er din aller første leseopplevelse?

På 50-tallet var det ikke all verdens bøker rundt omkring. Hjemme hadde vi i alle fall eventyrene, Snorre og leksikon. Det ble de første leseopplevelsene som jeg husker.

– Hva er best ved å være biblioteksjef?

Som med alt annet er det både gode og litt mindre gode sider. Det jeg savner mest som biblioteksjef er i større grad å kunne utøve håndverket ved faget. Det er mer og mer administrasjon. På den annen side kommer man da nærmere på beslutninger, føringer og det å komme i nærkontakt med hele feltet gjennom kurs, konferanser, prosesser, osv.

– Hva er det mest spennende som skjer i ditt bibliotek nå?

Biblioteksjefen går av med pensjon om bare få arbeidsdager. Og det er lagt fram tegninger til nytt bibliotek i Holmestrand. Saken ligger på kommunens side for formannskapets dokumenter for møtet 4. juni 2015, for de som er interessert.

– Hva må til for det perfekte bibliotekbesøket?

Som snart pensjonist, og dermed bare bruker av bibliotekets tjenester, er jeg litt spent på hva det vil være for meg å være bare på den siden av skranken, hva jeg vil bruke biblioteket til.

Som ansatt må det være å møte den brukeren du har foran deg der og da. Jeg tror at i alle situasjoner, er det viktig å være der som fagperson og gjøre så godt man kan. Jeg tror det sjelden kommer noe godt ut av å være der som system. Systemet er et verktøy, ikke ei maske man kan bruke.

Jeg tror også at skal man nærme seg det perfekte, så må man som bruker få noe mer, kanskje noe annet, enn akkurat det man forventer. Jeg tror til og med det kan være tilfredsstillende å få et nei, dette fikk vi ikke til, når man vet at det har blitt gjort anstrengelser for å forsøke å finne det brukeren var ute etter. At man blir sett og tatt på alvor er ofte mer enn godt nok.

– Hvilket bibliotek vil du helst besøke for å hente inspirasjon til din egen arbeidsplass?

Jeg har hatt glede av å være med på flere turer arrangert av Vestfold fylkesbibliotek disse årene. Turene har gått til Danmark og Sverige.

Dimensjonene på bibliotektjenestene i disse landene ligger i en helt annen liga enn vår. Men det har vært mange ideer og mye inspirasjon å hente, men de må skaleres ned til vår virkelighet. Det har også vært en god team-byggende mellom bibliotekene i fylket at vi har tatt disse turene sammen.

– Hvordan ser ditt bibliotek ut om 10 år?

For det første er 10 år som pensjonist ganske langt inn i framtiden. Og for det andre vil biblioteket for så vidt ikke være mitt i betydningen der jeg har en hånd på rattet.

Men det blir spennende å følge diskusjon rundt de utfordringene som ligger framover m.h.t. kommunesammenslåing og flersentermodellen, som er honørordet som brukes i denne regionen. Det virker som biblioteket vil få en sentral plass i sentrene. Utfordringer er også lite personal i forhold til kommunestørrelsen, for korte åpningstider, nytt bibliotek fra forhåpentligvis tidlig i 2017, bare for å ha nevnt noe.

– Hvilken biblioteksjef vil du gjerne invitere til denne spalten neste gang?

Jeg kunne tenke meg å invitere Mette Gjerdrum i Larvik bibliotek.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Boktips. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s